Specialisatie


De praktijk is geopend van maandag t.e.m. vrijdag en dit enkel op afspraak.

In de praktijk wordt elke patiënt gedurende de ganse sessie volledig individueel behandeld.
Als geconventioneerde kinesitherapeuten wordt aan de wettelijk vastgelegde tarieven gehouden zodat de patiënt van een optimale terugbetaling van het ziekenfonds kan genieten.

*AFSPRAKEN ALLEEN PER TELEFOON

Algemene kinesitherapie en revalidatie


In de algemene revalidatie, maar zeker ook in de sportrevalidatie, geldt dat het zwaartepunt van de behandeling vrijwel altijd ligt bij de oefentherapie en training. Om te komen tot een optimale uitvoering van de oefeningen wordt echter ook gebruik gemaakt van massage en fysiotechnische applicaties, zoals bijvoorbeeld bij het bestrijden van pijn en zwelling.

In de praktijk kan je terecht voor onderzoek en behandelingen van:

Schouderaandoeningen zoals impingementklachten, tendinitis, tendinose, instabiliteit, fractuur, prothese, spierscheur, frozen schoulder, sportgeralateerde blessures, ...

Elleboog- en onderarm: tenniselleboog, golferselleboog, fractuur, prothese, ...

Polsgewricht en hand: carpaletunnelsyndroom, fracturen, instabiliteit, artrose, peesrupturen, ...

Nek: torticollis, houdingsgebonden pijn, whiplash, hernia, artrose, ...

Rug: dicusprotrusie, hernia, houdingsgebonden pijn, artrose, operatie, ...

Heup: prothese, artrose, fractuur, tendinose, ...

Knie: voorste kruisbandletsel, achterste kruisbandletsel, meniscusletsel, instabiliteit, artrose, prothese, mediaal bandletsel, lateraal bandletsel, tractus iliotibialis frictiesyndroom, ...

Voet : achillespeestendinose, achillespeesruptuur, hielpijn, enkeldistorsie, hielspoor, fractuur, ...

Spieren en pezen: spierscheur, tendinose, ...

Elke patiënt wordt individueel geïnspecteerd en geëvalueerd. Nadien wordt een individueel behandelingsschema opgesteld. Dit schema wordt volledig samen doorlopen en eventueel bijgestuurd. Om tot een zo goed mogelijke behandeling te komen, wordt ervoor gekozen om elke patiënt afzonderlijk te behandelen. Tijdens de behandeling zijn er dan ook geen andere patiënten aanwezig in de praktijkruimte.

  • Wat is manuele therapie?

    Manuele therapie is bedoeld voor mensen met problemen van het bewegingsapparaat m.a.w. de wervelvelkolom en de gewrichten van de armen en benen.


    Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.


    De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.


    Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

  • Sportevalidatie

    In het algemeen kan sportrevalidatie omschreven worden als een vorm van revalidatie, gericht op het herstel van een geblesseerde sporter. De revalidatie begint meteen na het ontstaan van de blessure en heeft als doel de sporter weer terug te krijgen op het oude sportniveau. Zowel binnen de algemene kinesitherapie en revalidatie als bij de sportrevalidatie geldt dat bij veel aandoeningen niet het bestrijden van de pijn met allerlei passieve (met apparaten) behandeltechnieken op de voorgrond staat, maar juist reactivering middels gericht oefenen. Hiervoor wordt er gewerkt met het 'meerdimensioneel belasting-belastbaarheidsmodel'. De oefeningen zijn gewoonlijk gericht op verbetering van de belastbaarheid, mobiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en stabiliteit.

  • Wanneer ben ik terug in staat om voluit te trainen en te spelen na een blessure?

    Met een aantal testen gedurende de behandeling kunnen we de vooruitgang meten en stap voor stap op een veilige manier terug gaan trainen en spelen. Indien je op een bepaalde test nog niet voldoende scoort wordt hier verder op gewerkt. De kans op een nieuwe tegenslag trachten we ook zo op deze manier te reduceren zodat je uiteindelijk als sporter sterker uit je blessure komt.

  • Waarom blessurepreventie?

    Vanuit gezondheidsstandpunt is het belangrijk om iedereen in beweging of aan het sporten te krijgen. Het nadeel dat je hierdoor blessures kan oplopen zouden we moeten kunnen vermijden of toch tenminste het risico om een blessure op te lopen proberen te verminderen.


    Contactblessures zijn verantwoordelijk voor veel blessures, maar deze zijn vaak gelinkt aan externe factoren en zijn daarom niet volledig vermijdbaar. Niet-contactblessures daarentegen kunnen wel vermeden worden. Dit zowel voor acute blessures (vb. spierscheur) als voor overbelastingsblessures.


    Dit laatste is zeer belangrijk en daarom werd er al vele jaren in de praktijk gewerkt rond preventie van sportletsels. Via heel veel literatuurstudie , samenwerking met collega's (samenwerking met het medisch team van basketbalclub ST-Jan basket Antwerpen) en een opleiding gevolgd tot SpartaNova-expert, werd hierin verder gespecialiseerd.


    Op basis van een biomechanische en kinesiologische analyse kan er een inschatting worden gemaakt van het letselrisico en wat eraan gedaan kan worden via een specifiek oefenprogramma. Na een bepaalde periode wordt de screening herhaald zodat er kan gezien worden of er op bepaalde fysieke parameters verbetering is waar te nemen.


    Of je nu een recreatieve of een competitiesporter bent, iedereen die graag aan sport doet en dit op een gezonde manier wil doen, zou een sportspecifieke screening moeten ondergaan. Zo kom je te weten waar je zwakke punten liggen en wat eraan gedaan kan worden om zo blessures te vermijden. Niet alleen het risico op blessures neemt af maar hierdoor zal je prestatie ook verbeteren.


    In de praktijk kan je terecht voor een persoonlijke screening. Iedereen krijgt een afzonderlijke begeleiding zonder dat er nog andere patiënten aanwezig zijn zodat ik mij 100% kan concentreren op de testen en de begeleiding bij de gerichte blessurepreventieve training.

  • Oefentherapie

    Oefentherapie is een cruciale schakel in de revalidatie van de patiënt. Het juist uitvoeren van de specifieke oefeningen is van essentieel belang in het kader van het al of niet slagen van de revalidatie en/of preventie.


    Het is daarom belangrijk te weten welke oefeningen een gunstig effect hebben en welke schadelijk zijn. Het is vooral de kwaliteit van de uitvoering die super belangrijk is.


    Door individuele begeleiding van de patiënt bij de oefentherapie is er een directe controle en kan er onmiddellijk ingegrepen worden bij een slechte uitvoering. Deze manier van werken zorgt ervoor dat een goede uitvoering realiseerbaar is.